woensdag 11 december 2019 /

6 t/m 9 december Maastricht

Hoe overleven we de democratie in Maastricht

Hoe overleven we de democratie? Of beter gezegd: hoe overleeft de democratie ons? Dertig jaar na de val van de laatste dictaturen van Europa presenteren het Iron Curtain Project & Studio Europa tijdens de Maastricht Europe Days op de Markt het How to Survive a Democracy pop-up museum.

 

Tijdens de Maastricht Europe Days staat Maastricht voor een weekend lang geheel in het teken van de Europese burger. Als stad waarin ooit de basis van de Europese Unie werd gelegd (Verdrag van Maastricht in 1991) stelt Maastricht zich af hoe kan en moet de EU beter? Een passende plek om het nieuwe pop-up museum van het Iron Curtain Project voor de allereerste keer te openen!

 

Een dictatuur is voor veel mensen iets van een grijs verleden of van verre landen. Toch is het pas twee generaties geleden dat een groot deel van de Europeanen onvrij was. inmiddels beschouwen we die democratie als vanzelfsprekend, maar of dat terecht is? Hoe onwaarschijnlijk dat lange tijd ook leek, vandaag de dag staat de hard bevochten democratie overal onder druk. In Hongarije en Polen wordt de rechtsstaat in hard tempo afgebroken, maar ook in het Westen is er reden tot zorg. Extreemrechts rukt op, het wantrouwen in politici is groot en een antwoord op het toenemende nationalisme in Europa ligt allesbehalve voor de hand.

 

In het How to Survive a Democracy Pop-up Museum vind je aangrijpende verhalen van Europeanen die vertellen hoe zij de dictatuur overleefden. Maar je kan ook zelf aan de slag met een van de games in het Democratielaboratorium of bij een van de workshops in het Student Hotel. Een wijs man zei eens: Democratie is als een vlot, je hebt altijd natte voeten. Oftewel: Roeien zullen we!

 


How to Survive a Democracy
Pop-up Museum

Geopend
Vrijdag 6 december: 16.0019.00 uur.
Zaterdag 7 december: 11.00-19.00 uur.
Zondag 8 december: 11.00-19.00 uur.
Locatie Mosae Forum
Toegang: gratis

 

Het HOW TO SURVIVE A DEMOCRACY Pop-up Museum is een initiatief van het Het Iron Curtain Project en Studio Europa Maastricht.

 

Propaganda van het volk
mini-workshops

Propaganda is niet alleen een geliefd middel van dictators, ook in democratieën wordt een hoop propaganda gevoerd. Tijdens deze mini-workshops in het How to Survive a Democracy Pop-up Museum draaien we het om: Propaganda van het Volk, oftewel maak je eigen propaganda! Hoe denk jij over Europa? Hoe kan het beter? Maak samen met ontwerper Janneke de Rooij een prachtige poster met jouw persoonlijke boodschap en toon hem aan de rest van Maastricht én Europa. Je poster wordt opgenomen in de collectie van het museum, en zo ontstaat gedurende het festival een tentoonstelling door & voor Maastrichtenaren over hoe zij Europa voor zich zien.

 

Datum za. 7, zo. 8 december
Tijd 13.00-14.00 uur en 17.00-18.00 uur
Duur 5 a 10 minuten
Locatie In het How to Survive a Democracy Pop-up museum bij Mosae Forum
Deelname gratis, je kan gewoon binnenwandelen.

 

WIN WIN Consensusmachine

Consensus en compromissen zijn onontbeerlijk om een democratie te laten werken. Toch is een politicus die compromissen sluit al snel een slappeling en consensus vaak ver te zoeken in deze gepolariseerde tijd. Kijk maar naar de discussie over de toekomst van Europa: tegenstanders en voorstanders van de EU roepen vanuit hun eigen loopgraven steeds hartstochtelijker naar elkaar.

In het How to Survive a Democracy pop-up Museum vind je de WINWIN Consensusmachine. Test of kille computers schijnbaar onoverbrugbare meningsverschillen kan oplossen!

Sessies duren 15 minuten. Meld je van te voren aan om verzekerd te zijn van een plekje of wandel gewoon het Pop-up Museum binnen om mee te doen.

Datum za. 7, zo. 8 december
Tijd 12.00-17.00 uur iedere 15 minuten
Duur 15 minuten
Locatie In het How to Survive a Democracy Pop-up museum bij Mosae Forum
Deelname gratis, je kan gewoon binnenwandelen.

 

Vrijheid in Europa: Zijn we kikkers in een pan met kokend water?

Onze vrijheid lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat ook zo? Zijn wij niet als kikkers in warm water? Wanneer je een kikker in een pan met kokend water gooit, springt hij eruit. Maar als je het water langzaam opwarmt blijft hij zitten waar hij zit, lekker comfortabel tot hij levend gekookt is. Zijn wij als, die spreekwoordelijke kikkers, bij machte om op tijd uit de pan te springen voordat we gekookt zijn?

Tijdens deze workshop speel je de interactieve Boiling Frog Game. in de game zul je merken hoe je reageert wanneer je vrijheid steeds erger in het geding komt. Samen met kunstenaar/ontwerper Janneke de Rooij denk je vervolgens na over oplossingen en visualiseer je ze in een poster. De resultaten worden opgenomen in de collectie van het How to Survive a Democracy Pop-up Museum. Zo ontstaat tijdens het festival een tentoonstelling door & voor Maastrichtenaren over hoe zij vrijheid en democratie zien.

Wanneer spring jij als kikker uit de pan!?

Datum za. 7 december
Tijd 15.00-16.30 uur
Duur 90 minuten
Locatie The Student Hotel, Sphinxcour 9A
Meld je van te voren aan om verzekerd te zijn van een plekje.

 

Het Grote Populisme Spel & Debat

De term populist(isch) wordt tegenwoordig makkelijk in de mond genomen, maar wat is de definitie eigenlijk? Wanneer is iets echt populistisch en wanneer gewoon ‘goed luisteren naar het volk’?

Is Thierry Baudet een populist en Mark Rutte niet? En wat te denken van Mattheo Salvini die in no time enorme populariteit onder het Italiaanse volk heeft vergaard? Tijdens dit interactieve programma word je als bezoeker in de positie van een populist geplaatst en uitgedaagd om zoveel mogelijk macht te vergaren. Én als je dan éénmaal aan de macht bent, hoe zorg je ervoor dat je die behoudt? Op deze manier proberen we het populisme in Europa beter te begrijpen.

Datum zo. 8 december
Tijd 14:00 uur
Duur 90 minuten
Locatie The Student Hotel
Maximum capaciteit 50-80 personen
Meld je van te voren aan om verzekerd te zijn van een plekje.