vrijdag 19 maart 2021 /

Expositie

How to Survive in Museum de Fundatie

In Van wie is de wereld? nemen negentwintig alumni en docenten van de HKU (kunstacademie Utrecht) stelling in een tentoonstelling over kunst en activisme naar aanleding van het werk van John Heartfield. Een van de werken die getoond wordt is ons How to Survive a Democracy Pop-up Museum, over de staat van de democratie anno nu en het leven in een Europese dictatuur een paar generaties geleden. Tijl Akkermans, een van de makers van How to Survive studeerde aan de HKU en werd geselecteerd om zijn werk te tonen.

 

JOHN HEARTFIELD - FOTOGRAFIE PLUS DYNAMIET
Zodra het kan toont Museum de Fundatie een uitgebreid overzicht van het oeuvre van John Heartfield (1891-1968). Deze Duitse Dadaïst, fotomonteur en politiek kunstenaar gebruikte zijn kunst als wapen en bereikte daarmee een miljoenenpubliek. Fotografie plus Dynamiet is het grootste overzicht van het werk van deze ‘influencer avant la lettre’ dat ooit in Nederland te zien is geweest.

 

Bijna een eeuw later heeft het werk van Heartfield niets van haar explosieve kracht verloren. De tentoonstelling is dan ook niet alleen een kennismaking met de grondlegger van de fotomontage, maar ook een uitnodiging aan de nieuwste generatie kunstenaars om zich door zijn oeuvre te laten inspireren.

 

Precies dat gebeurt in Van wie is de wereld?, een expositie in samenwerking met Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Negentwintig activistische makers, alumni en docenten van HKU, reageren vanuit hun (eigen) standpunt op actuele thema’s als klimaat, racisme, gender en identiteit.

 

Meer info over onze bijdrage, check How to Survive a Democracy Pop-up Museum