donderdag 31 maart 2022 /

Podcast

Lancering van Lopendebandwerk deel 2

De vierdelige podcast Lopendebandwerk is een muzikale ode aan mensen die onzichtbaar, maar onmisbaar zijn. Tegen lage lonen doen zij een (moderne) vorm van lopendebandwerk en houden zo onze consumptie- en gemakseconomie draaiende.

 

Haast achteloos gooien we een vegetarische hamburger in ons winkelwagentje, of bestellen we een maaltijd online. Maar is het niet vreemd dat we zo ver verwijderd zijn van de mensen die hiervoor zorgen? Zij vormen slechts een minuscule schakel in een proces dat alsmaar doordendert. Hoe hou je je staande in een systeem waarop je zelf geen grip hebt?

 

 

In aflevering 5 met singer-songwriter Luwten volgen we Han Vrieze die vegetarische kipnuggets, hamburgers en cordon bleus maakt. Hij controleert of ze niet een grammetje te zwaar zijn, en hoort aan het geluid van de machines of alles nog in orde is. Maar stiekem was hij liever hondentrainer geworden.

 

Aflevering 6 met Klangstof racet door Nijmegen, waar Martijn Müller op zijn scooter met een gebroken arm de maaltijden bezorgt. Hij beschouwt zijn werk als één grote computergame, maar dat betekent niet dat hij het niet serieus neemt. In zijn eentje probeert hij het op te nemen tegen de giganten Uber Eats en Deliveroo.

 

In aflevering 7 met Sim Fane (producer van o.a. S10) staan we naast Alex van Zinnicq Bergmann in de industriële wasserij de slagersjassen op te hangen terwijl de temperatuur oploopt tot wel 50 graden. Ze is de rebel op de werkvloer. Ze komt uit een familie vol intellectuelen, en voedde in haar eentje vijf kinderen op - haar maak je niks wijs.

 

In aflevering 8 met Lucky Fonz III maken we kennis met Nassim, wiens werk zich letterlijk in het verborgene afspeelt. Nassim was in Iran een ware workaholic, maar in Nederland mag hij als ongedocumenteerde niet werken. Toch betegelt hij badkamers en stuuct hij muren van restaurants - voor nauwelijks 50 euro per dag. Want werk is voor hem een medicijn.

 

Bij iedere aflevering zit een mooie bonustrack waarin je de 'making of' te horen krijgt.

 

Luister hier de nieuwe afleveringen van Lopendebandwerk.

 

Lopendebandwerk is een productie voor VPRO en NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds. 

 

Creatief producent: Aldus' producties
Regie: Emmie Kollau
Muziek/sounddesign: Lucky Fonz III, Sim Fane, Klangstof en Luwten
Research: Catrien Spijkerman
Montage: Arno Peters / TapeTV
Producent: Stichting Autres Directions