maandag 28 oktober 2019 /

mini-festival in De Balie

The Fall of the Wall

Natúúrlijk is er reden voor feest: 9 november is het precies 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en daarmee het einde van het IJzeren Gordijn markeerde. Vier dit groots met ons tijdens het Fall of the Wall Minifestival in de Balie in Amsterdam! Na het feest staat ook de onvermijdelijke kater op het programma. The morning after buigen we ons over de stand van de democratie in Europa.

 

Leven in een dictatuur lijkt voor veel Europeanen iets van ver weg, of lang geleden. In werkelijkheid is het pas dertig jaar geleden - pakweg twee generaties - dat een groot deel van de Europeanen in onvrijheid leefde. Er zijn verhalen van ernstige slachtoffers en moedige helden, maar de meerderheid van de burgers moest ‘gewoon’ in het dagelijks leven zijn hoofd boven water zien te houden. Hoe doe je dat? Aan de vooravond van de 30ste verjaardag van de Val van de Muur onderzoeken we tijdens het programma How to Survive a Dictatorship in De Balie in Amsterdam hoe mensen zich staande hielden in een dictatuur. En hoe (on)waarschijnlijk is het eigenlijk dat een dictatuur ooit terugkeert in Europa? Met onder andere Eva Rovers, Thomas von den Dunk en Ap Dijksterhuis.

 

En daarna…. breken we het hele systeem af tijdens de ‘Tear down this Wall’-party.

 

The morning after verwerken we tijdens een brakke brunch de kater van wat er daarna gebeurde. Vandaag de dag staat de fel bevochten democratie onder druk. In Hongarije en Polen wordt de rechtsstaat in rap tempo afgebroken, maar ook in het Westen is er reden tot zorg. Extreem-rechts rukt op, het wantrouwen in politici is groot en een antwoord op het toenemende nationalisme in Europa ligt alles behalve voor de hand. Waarom is ‘democratie’ voor velen een begrip geworden om te wantrouwen? En hoe gedragen we ons zelf als burgers eigenlijk?

 

Koop hier https://debalie.nl/artikelen/the-fall-of-the-wall-30-years-later/ een kaartje