woensdag 1 oktober 2014 /

Online publicaties & offline evenementen

Iron Curtain Project

De geschiedenis verandert niet elke dag, maar op 9 november 1989 wel. De Berlijnse Muur viel en in heel Oost-Europa braken revoluties uit. Nu zou de hele wereld democratisch, liberaal, rijk en gelukkig worden. Althans, dat was wat ons verteld werd.

 

Vijfentwintig jaar later worden bij de herdenking van de revolutie in Praag de daar verenigde wereldleiders bekogeld met tomaten. In de Baltische staten en Polen zit de angst voor de Russen er weer goed in en in de kranten duikt bijna dagelijks de term Koude Oorlog weer op. Rechtse partijen dwepen met Poetin, terwijl oud-communisten op sommige plekken in Europa hun posities juist weer innemen. Wat is er aan de hand in Europa en wat is er over gebleven van het optimisme van 1989?

 

Het Iron Curtain Project is een multimediaal project met online verhalen en ‘offline’ evenementen. De komende jaren praten wij overal in Europa met onze leeftijdsgenoten én hun ouders over het vaak nog nauwelijks verwerkte verleden, het heden en de toekomst.

 

Over ons

Wij waren kinderen nog toen de Berlijnse Muur viel. We keken toe hoe onze ouders ademloos naar televisiebeelden staarden waarop Oost-Duitsers met grote ogen en uitzinnig van vreugde de grens met West-Berlijn overstaken. We begrepen nog niks van politiek, maar voelden de sensatie van het moment: hier werd geschiedenis geschreven. Misschien besloten we toen wel journalist te worden.

 

Het Iron Curtain Project is een samenwerkingsproject met journalistencollectief Bureau Boven, ontwerper Tijl Akkermans en Stichting Autres Directions.

 

Bekijk alle publicaties op www.ironcurtainproject.eu