woensdag 19 juni 2013 / / uitgaven

Boek & Presentatie

Jean Paul Franssens - leven, werk en vrienden

Overdag sloot schrijver, dichter, schilder en librettist Jean-Paul Franssens (1938-2003) zich op in zijn atelier, maar ’s avonds was hij het flamboyante middelpunt van de Amsterdamse kunstwereld. Hij stond bekend als bon vivant en groot verteller; niet zomaar vervulde hij regelmatig een hoofdrol in de tekeningen van Peter van Straaten.

 

Op 19 juni 2013 was het tien jaar geleden dat Jean-Paul Franssens overleed. Ter gelegenheid hiervan verscheen op die datum Jean-Paul Franssens: leven, werk en vrienden. Dit boek vertelt zijn markante leven aan de hand van autobiografische fragmenten uit zijn literaire oeuvre zoals Zuiderkerkhof 1 en De Wisselwachter. Een selectie uit honderden feeërieke schilderijen en tekeningen toont zijn beeldend werk. En in het laatste deel komen zijn vrienden aan het woord, met bijdragen van onder meer Remco Campert, Johannes van Dam, Elma Drayer, Henk Hofland, A.F.Th. van der Heijden, Connie Palmen, Jean Pierre Rawie en Jan Siebelink.

 

Het eerste exemplaar van het boek is inmiddels aangeboden aan Prinses Beatrix. Waarom nou juist aan haar? Dat kunt u lezen in het eerste hoofdstuk van het boek. Tijdens de boekpresentatie in de Zuiderkerk werd er een korte film vertoond over Jean-Paul Franssens en acteurs Daniël Bossevain en Margo Dames declameerden een aantal gedichten. De boekpresentatie vormde tegelijk de opening van de overzichtstentoonstelling in de Zuiderkerk van het beeldend werk van Jean-Paul Franssens.

 

 

Leven

Jean-Paul Franssens was een groot verteller gezegend met een fantastisch geheugen. Daarom laten we hem zelf, door middel van autobiografische fragmenten uit zijn oeuvre, vertellen over zijn leven.

 

Werk

Het boek toont een ruime selectie van zijn mooiste schilderijen en tekeningen. Het bevat ook het nooit eerder gepubliceerde vervolg op zijn bekendste novelle de Wisselwachter.

 

Vrienden

Jean-Paul was een centraal figuur in de Amsterdamse kunstwereld. Hij onderhield vele vriendschappen met schrijvers, dichters en kunstenaars. Een aantal van hen tekenden speciaal voor dit boek een herinnering aan hem op:

Jan Bor, Remco Campert, Johannes van Dam, Elma Drayer, Willem Ellenbroek, Bernhard Franssens, Kester Freriks, Sigurdur Gudmundsson, Daan, Henk Hofland, A.F.Th. van der Heijden, Willem Jens, Theo Loevendie, Hans Olink, Connie Palmen, Henk Raaff, Jean Pierre Rawie, Allard Schröder, Jan Siebelink, Andreas Sinakowski, Rosita Steenbeek, Peter van Straaten, Stefan Verwey

 

Dit alles wordt geïllustreerd met uniek beeldmateriaal uit zijn archief (dat tegenwoordig door de Universiteit van Amsterdam beheerd wordt bij de afdeling Bijzondere Collecties)

 

Het boek is een initiatief van Daan i.s.m. Stichting Autres Directions.

Met medewerking van: Willem Ellenbroek, Carla Schipper en Melle Trap. De vormgeving is in handen van Zinnebeeld.

Het boek, gebonden met harde kaft heeft een formaat van ±23x28x3 cm en telt 264 pagina’s. Het verscheen op 19 juni 2013.