donderdag 8 maart 2018 /

Pop-up Museum

WHAT IF!? De geest van '68 vandaag de dag

1968 was een iconisch jaar, waarin mensen van over de hele wereld in opstand kwamen tegen het gezag. De verbeelding kwam aan de macht en vastberaden begonnen burgers op de deuren van de autoriteiten te bonken. Ze wilden vrijheid, gelijkheid en meer invloed. Vijftig jaar later staan de waarden waarvoor toen gestreden werd onder druk. In een nieuw pop-up museum verbindt het Iron Curtain Project het verleden aan het heden: waar is ‘de geest van 1968’ nu nog te vinden?

 

Vijftig jaar geleden begonnen mensen overal ter wereld vrijheid, gelijkheid en meer democratie te eisen. Ze kwamen in opstand tegen de autoriteiten en traditionele instituties zoals kerken, scholen en het gezin als hoeksteen van de samenleving. Jongeren probeerden op creatieve manieren te breken met conventies en te bouwen aan een andere samenleving. Zelfs autoritair geleide landen als Polen en Tsjecho-Slowakije werden aangeraakt door die geest van 1968.

 

Nu misschien wel meer dan ooit is het belangrijk de revoltes van toen te herdenken. De idealen van 1968 eindigden aanvankelijk in onderdrukking in Oost-Europa en desillusie in het Westen. Toch zijn vijftig jaar later veel van de idealen van toen gemeengoed geworden. Hoe kan het dan dat ze nu onder druk staan? Vrijheid blijkt soms moeilijk te combineren met veiligheid in tijden van terrorisme, een open samenleving lastig te verdedigen als vluchtelingen in grote getale op de kusten van Europa stranden. Gelijkheid sneeuwt al te vaak onder in onze liberale democratie en wat is er eigelijk geworden van die seksuele vrijheid als #Metoo het thema van 2017 is.

 

In een nieuw pop-up museum verbindt het Iron Curtain Project het verleden aan het heden: wat is er over van de idealen van toen en waar vinden we de ‘spirit’ van 1968 nu? Het pop-up museum presenteert een serie persoonlijke verhalen van de generatie ’68 uit Oost- en West-Europa en toont innovatieve ideeen voor de toekomst. Wat nou als gender er helemaal niet meer toe zou doen? Wat als we via blockchain de macht kunnen overnemen van banken? In een interactieve videoinstallatie dagen we bezoekers uit een hiërarchie aan te brengen in wat ze belangrijk vinden. Want is dat niet waar democratie om draait; keuzes maken en evenwicht aanbrengen?

 

Het pop-up museum reist het komende jaar door Europa en wordt voor het eerst geopend in Polen op 8 maart.

 

> Opening 8 maart 2018, Warschau, Polen
> 31 mei - 3 juni 2018 Amsterdam, Nederland
> Juni 2018 - Praag, Tsjechië

 

Meer over het museum en de evenementen van het Iron Curtain Project

 

 

Het Pop-up Museum op uw locatie of evenement?
Neem contact met ons op voor meer informatie en beschikbaarheid: info@ironcurtainproject.eu