Artikelen in 'Nieuws' - X
/4851.jpg
zondag 5 september 2021

Pop-up museum tentoongesteld in Warschau

How to Survive a Democracy in Polen

Twee maanden lang wordt het pop-up museum over democratie tentoongesteld in Nowy Fort in Warschau. We trapten af met een  feestelijke lanceringsevenement, en organiseerden workshops voor honderden middelbare scholieren over vrijheid en democratie.

/4794.jpg
dinsdag 31 augustus 2021

Podcast

Lancering van Lopendebandwerk deel 2 verwacht

De vierdelige podcast Lopendebandwerk is een muzikale ode aan mensen die onzichtbaar, maar onmisbaar zijn. Tegen lage lonen doen zij een (moderne) vorm van lopendebandwerk en houden zo onze consumptie- en gemakseconomie draaiende. Aangezien er nog veel meer ongehoorde stemmen zijn met een mooi verhaal over werk, maken we nu een vervolg voor VPRO en NPO Radio 1. De nieuwe serie wordt op 15 maart 2022 gelanceerd.

/4737.jpg
maandag 3 mei 2021

Podcast lancering

Lancering Buiten de Muren met minister Sander Dekker

Foto: Harry Cock

 

De nieuwe podcast Buiten de Muren van Marjolein Knol lanceren we maandag 10 mei in samenwerking met de Balie met het indrukwekkende programma 'Stamgasten in de gevangenis'. We gaan met o.a. minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in gesprek over de vraag hoe we (ex-)gedetineerden begeleiden terug de maatschappij in. Aanvang: 20.00u, gratis live stream

/4732.jpg
dinsdag 23 maart 2021

Meerdere bekroningen

Man en de Maan valt dik in de prijzen

De podcast de Man en de Maan, gemaakt door Saar Slegers, won maar liefst twee prijzen: de Gouden Beitel, voor beste wetenschapsjournalistieke productie, en de titel Meesterverteller, voor beste verhalende podcast. 

 

 

 

/4718.jpg
vrijdag 19 maart 2021

Expositie

How to Survive in Museum de Fundatie

In Van wie is de wereld? nemen negentwintig alumni en docenten van de HKU (kunstacademie Utrecht) stelling in een tentoonstelling over kunst en activisme naar aanleding van het werk van John Heartfield. Een van de werken die getoond wordt is ons How to Survive a Democracy Pop-up Museum, over de staat van de democratie anno nu en het leven in een Europese dictatuur een paar generaties geleden. Tijl Akkermans, een van de makers van How to Survive studeerde aan de HKU en werd geselecteerd om zijn werk te tonen. 

/4719.jpg
donderdag 19 maart 2020

Soundtrack

The Man and the Moon

Bram Jacques Bernard maakte de prachtige muziek bij de succesvolle podcast De Man en de Maan, een soundtrack vol synths die je makkelijk meevoert van Nederland naar China naar de achterkant van de maan. De aftitelingstrack is nu ook uitgebracht als single. Luister hem op Spotify bijvoorbeeld.

/4445.jpg
woensdag 11 december 2019

6 t/m 9 december Maastricht

Hoe overleven we de democratie in Maastricht

Hoe overleven we de democratie? Of beter gezegd: hoe overleeft de democratie ons? Dertig jaar na de val van de laatste dictaturen van Europa presenteren het Iron Curtain Project & Studio Europa tijdens de Maastricht Europe Days op de Markt het How to Survive a Democracy pop-up museum.

/4406.jpg
maandag 28 oktober 2019

mini-festival in De Balie

The Fall of the Wall

Natúúrlijk is er reden voor feest: 9 november is het precies 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en daarmee het einde van het IJzeren Gordijn markeerde. Vier dit groots met ons tijdens het Fall of the Wall Minifestival in de Balie in Amsterdam! Na het feest staat ook de onvermijdelijke kater op het programma. The morning after buigen we ons over de stand van de democratie in Europa.

/3984.jpg
donderdag 8 maart 2018

Debat over 'De Waarheid' in een gepolariseerd landschap

Het Grote Poolse Media Debat in Warschau

Precies vijftig jaar nadat Poolse studenten een protestmars hielden tegen het communistisch regime vanwege censuur – een ongekende actie in die tijd – openen we in NOWY TEATR in Warschau ons nieuwe WHAT IF!? Pop-up Museum over het revolutionaire jaar 1968. Ter gelegenheid van de opening van het pop-up museum organiseren we het Grote Poolse Media Debat. En dat is hard nodig.

/3968.jpg
vrijdag 1 december 2017

I'm So Angry! (I Made a Sign) pop-up museum

I'm So Angry! in Tokyo

Op verzoek van het Shibaura House hebben de makers van het Iron Curtain Project vertelt over hun werkwijze en de manier waarop zij nieuwe mediavormen en journalistiek gebruiken in hun projecten. Als ontwerper en creatief leider van het project heeft Tijl Akkermans samen met journalisten van Bureau Boven (Emmie Kollau, Catrien Spijkerman en Adinda Akkermans) verteld over de alternatieve journalistieke vormen die zij gebruiken. Ter illustratie van deze werkwijze was het I’m So Angry! (I Made a Sign) pop-up museum een week lang te zien in de expositieruimte van het Shibaura House met afsluitend een feestelijke Make Your Sign Party.

/3801.jpg
donderdag 8 juni 2017

POP-UP MUSEUM IN BUCHAREST

Vijf dagen zwijgen

Op 8 juni opende in Green Hours Garden te Boekarest het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum, een rondreizende expositie met persoonlijke verhalen van deelnemers aan revoluties en revoltes in Europa. Aanvullend op de tentoonstelling voerde de Roemeens-Nederlandse kunstenaar Ioana Tudor haar performance Greva Tacerii ('Stilteprotest') op: vijf dagen lang stond zij midden in het drukke centrum van Boekarest in stiltestaking. Net zoals haar vader deed in 1990.

/3692.jpg
donderdag 23 februari 2017

Pop-up museum in Tallinn, Estland

POP-UP MUSEUM IN MUSEUM OF OCCUPATIONS

Op 23 februari 2017 is het pop-up museum geopend met een speciaal programma. Kunstenaar Sandra Kosorotova voerde haar performance 'Fashion activism as a reaction to hyper consumerism' uit, professor aan de gerenomeeerde kunstacademie van Tallinn Ivar Sakk sprak over protestposterdesign in de jaren net voor de onafhankelijkheid van Estland, een periode van ongekende vrijheid en mogelijkheden. Schrijvers Kaija Kängsepp en Sandra Jõgeva droegen speciaal geschreven teksten voor met als thema 'De boze man of vrouw'.

Art of Impact maakt mooie film over de WE ARE DATA Mirror Room
dinsdag 1 november 2016

WE ARE DATA - Mirror Room

Art of Impact maakt mooie film over de WE ARE DATA Mirror Room

Het tijdelijke fonds The Art of Impact heet WE ARE DATA gekozen als een van de voorbeeld projecten waarvan een promofilm is gemaakt.

Het filmpje is erg de moeite waard om te bekijken.

/3547.jpg
maandag 24 oktober 2016

Opening in Boedapest

De opening I’m So Angry Pop-up Museum groot succes

De opening van het I’m So Angry Pop-up Museum was een groot succes. Zestig jaar na de Hongaarse Revolutie openden we in de straten van Budapest en in samenwerking met de geweldige mensen van bar/cultureel centrum Szimpla en onze fantastische stagiair/top-ijhockyer Boldizar onze protest tentoonstelling.

/3552.jpg
maandag 22 augustus 2016

Mirror Room hit OP LOWLANDS

54% van de bezoekers tijdens Lowlands deelde persoonlijk profiel

Na 3 succesvolle dagen op Lowlands Festival kunnen we de balans opmaken van de mensen die de WE ARE DATA - Mirror Room hebben bezocht. De meest gehoorde kreet, al is dit niet gemeten, van bezoekers die naar buiten kwamen was: ‘Wow, wat gaaf, dat was het wachten meer dan waard!'.

/3371.jpg
vrijdag 13 mei 2016

Opening

WE ARE DATA op FabCity

In aanwezigheid van ruim 100 gasten is op vrijdag 13 mei j.l. met veel enthousiasme de We Are Data - Mirror Room gelanceerd op het FabCity terrein in Amsterdam. Vanaf nu is de installatie ook te bezoeken door publiek.

/3193.jpg
maandag 9 november 2015

25 jaar na de val van de muur

Iron Curtain Project

Vijfentwintig jaar na de val van de Berlijnse muur lanceerden we in 2014 het Iron Curtain Project: met online verhalen en offline evenementen. Samen met journalistencollectief Bureau Boven onderzoeken we in een periode van vijf jaar hoe het voormalige IJzeren Gordijn nog steeds een rol speelt in het dagelijks leven van ouderen én jongeren in Oost-Europa.

/3194.jpg
zondag 15 februari 2015

Verschenen

Ministerraad op vrijdag

Op 15 februari 2015 is Ministerraad op Vrijdag - herinneringen aan het kabinet-Den Uyl verschenen. De publicatie is het dagboek van oud-minister van wetenschapsbeleid Boy Trip, aangevuld met openhartige uitspraken van collega-bewindslieden uit het meest progressieve kabinet in de parlementaire geschiedenis, waaronder Ruud Lubbers, Dries van Agt en Jan Pronk.

/3192.jpg
donderdag 1 januari 2015

Nieuw project

WE ARE DATA

Wij zijn data. Wat geven wij bewust of onbewust van onszelf bloot en willen wij dat deze persoonlijke gegevens bekend worden?

/3375.jpg
maandag 17 november 2014

Met de bus naar de muur

all-inclusive

Precies vijfentwintig jaar na de val van de muur reizen we met een bus vol Nederlanders naar de voormalige grensovergang Helmstedt-Marienborn om met de Duitsers de Mauerfall te herdenken.

Toon meer berichten