Artikelen in 'Projecten' - X
/4811.jpg
dinsdag 6 juli 2021

Vervolg op Act for Liberty

The Future is NOW

Vrijheid is geen vanzelfsprekend gegeven, maar work in progress. Heb je het door wanneer er aan je vrijheid getornd wordt? En ben je dan bereid in actie te komen? We ontwikkelden de Boiling Frog Game, waarin we spelers met deze vragen confronteren. Nu werken we aan een vervolg op dit project.

/4787.jpg
dinsdag 8 juni 2021

Les van Emmie en Tijl bij Meestervertellers Academie

Cursus Multimediaal Vertellen

Journalisten zijn goed in onderzoek doen en aan het licht brengen van maatschappelijke misstanden - maar hoe presenteer je dat werk aantrekkelijk en verrassend? Voor Meestervertellers Academie verzorgt Aldus' een driedaagse cursus multimediaal vertellen. Hoe een kluwen aan materiaal - audio, beeld, tekst, illustratie - een helder en meeslepend verhaal wordt.

/4705.jpg
donderdag 29 april 2021

Podcastserie

Buiten de muren

Harry zat al tweemaal vast voor moord en Bram stal voor de zoveelste keer een zakje snoep. Podcastmaker Marjolein Knol volgt de gedetineerden een jaar na hun vrijlating. Waarom is het zo moeilijk om op het rechte pad te blijven? Maandag 10 mei lanceren we de podcast Buiten de Muren in de Balie met o.a. minister Sander Dekker. (Foto: Harry Cock)

/4780.jpg
vrijdag 16 april 2021

In ontwikkeling: podcast over koloniaal verleden

De reis van de Ranchi

 

Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op stoom­schip Ranchi 37 kinderen geboren. Het schip vaart vlak na de In­do­ne­si­sche on­af­han­ke­lijk­heid naar Nederland met aan boord mi­li­tai­ren en hun familie die het land in allerijl moesten verlaten. Au­dio­do­cu­men­tai­re­ma­ker Joost Wilgenhof wist na een in­ten­sie­ve speur­tocht alle 37 Ran­chi­ba­by's op te sporen. Nu de ‘Ran­chi­ba­by’s’ zeventig zijn, worstelen ze nog steeds met het koloniale verleden van hun ouders. In de podcast Reis van de Ranchi voor NTR en NPO1 vertelt Joost hun verhaal en volgt hij his­to­ri­cus Esther Captain, die in opdracht van de Ne­der­land­se overheid de officiële ge­schie­de­nis probeert te (her)schrijven: is een beladen verleden ooit in het juiste per­spec­tief te plaatsen? Verwacht: maart 2022.

/4718.jpg
vrijdag 19 maart 2021

Expositie

How to Survive in Museum de Fundatie

In Van wie is de wereld? nemen negentwintig alumni en docenten van de HKU (kunstacademie Utrecht) stelling in een tentoonstelling over kunst en activisme naar aanleding van het werk van John Heartfield. Een van de werken die getoond wordt is ons How to Survive a Democracy Pop-up Museum, over de staat van de democratie anno nu en het leven in een Europese dictatuur een paar generaties geleden. Tijl Akkermans, een van de makers van How to Survive studeerde aan de HKU en werd geselecteerd om zijn werk te tonen. 

/4648.jpg
dinsdag 15 december 2020

Interactief

WE ARE DATA - Mirror Cube

Kunnen computers meten hoe jij je voelt en waar je bang voor bent?
Stap de WE ARE DATA MIRROR CUBE binnen en ontdek het. De cube is een interactieve installatie speciaal ontwikkeld voor de langlopende  tentoonstelling ‘Künstliche Intelligenz’ in het Technische Museum in Wenen. De CUBE leert van alles van je, zonder dat jij het in de gaten hebt. Wil je al die data ook kwijt? 

/4502.jpg
zaterdag 16 mei 2020

Podcastserie

Lopendebandwerk

Honderdduizenden mensen in Nederland doen achter de lopende band werk waar weinigen jaloers op zijn. Hoe is het om geleefd te worden door machines en de klok? De podcast-serie Lopendebandwerk brengt een muzikale ode aan de werkende mens met speciale soundtracks gebaseerd op geluiden van de werkvloer door Spinvis, K-ubus (Opgezwolle, Rico & Sticks), Slagwerk Den Haag en Sofie Winterson. Luister de eerste serie hier. Het tweede seizoen wordt verwacht in september 2021. 

/4719.jpg
donderdag 19 maart 2020

Soundtrack

The Man and the Moon

Bram Jacques Bernard maakte de prachtige muziek bij de succesvolle podcast De Man en de Maan, een soundtrack vol synths die je makkelijk meevoert van Nederland naar China naar de achterkant van de maan. De aftitelingstrack is nu ook uitgebracht als single. Luister hem op Spotify bijvoorbeeld.

/4490.jpg
woensdag 18 december 2019

Podcastserie

De Man en de Maan

Wie naar de maan wil, moet tegenwoordig in China zijn. Maar samenwerken met de Chinese ruimtevaartorganisatie blijkt niet zonder risico. Dat merkt sterrenkundige Marc Klein Wolt in de nieuwe podcast van de NTR ‘De man en de maan’.

/4445.jpg
woensdag 11 december 2019

6 t/m 9 december Maastricht

Hoe overleven we de democratie in Maastricht

Hoe overleven we de democratie? Of beter gezegd: hoe overleeft de democratie ons? Dertig jaar na de val van de laatste dictaturen van Europa presenteren het Iron Curtain Project & Studio Europa tijdens de Maastricht Europe Days op de Markt het How to Survive a Democracy

Pop-up Museum.

/4446.jpg
woensdag 11 december 2019

HOW TO SURVIVE A DEMOCRACY pop-up museum

Hoe overleeft de democratie ons?


Voor even leek democratie in Europa vanzelfsprekend, maar de laatste jaren staat het systeem steeds meer onder druk. In het reizende How to Survive a Democracy Pop-up Museum kijken we terug naar het recente dictatoriale verleden van Europa en onderzoeken we samen met jou in het Democratielaboratorium aan de hand van prikkelende games de waarde van de democratie van vandaag. Wil je het museum ook op jouw evenement of locatie tonen, dan kan dat.

/4406.jpg
maandag 28 oktober 2019

mini-festival in De Balie

The Fall of the Wall

Natúúrlijk is er reden voor feest: 9 november is het precies 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en daarmee het einde van het IJzeren Gordijn markeerde. Vier dit groots met ons tijdens het Fall of the Wall Minifestival in de Balie in Amsterdam! Na het feest staat ook de onvermijdelijke kater op het programma. The morning after buigen we ons over de stand van de democratie in Europa.

/4318.jpg
zaterdag 1 juni 2019

Wat betekent vrijheid vandaag de dag?

ACT for Liberty

Wat betekent vrijheid vandaag de dag? Nemen we het gewoon voor lief of is het iets waar we voor zouden moeten vechten? Samen met MasterPeace organiseert Autres Directions Act for Liberty.

/3978.jpg
donderdag 8 maart 2018

WHAT IF!? pop-up Museum

De geest van '68, vandaag

1968 was een iconisch jaar, waarin mensen van over de hele wereld in opstand kwamen tegen het gezag. De verbeelding kwam aan de macht en vastberaden begonnen burgers op de deuren van de autoriteiten te bonken. Ze wilden vrijheid, gelijkheid en meer invloed. Vijftig jaar later staan de waarden waarvoor toen gestreden werd onder druk. In een nieuw pop-up museum verbindt het Iron Curtain Project het verleden aan het heden: waar is ‘de geest van 1968’ nu nog te vinden?

/3984.jpg
donderdag 8 maart 2018

Debat over 'De Waarheid' in een gepolariseerd landschap

Het Grote Poolse Media Debat in Warschau

Precies vijftig jaar nadat Poolse studenten een protestmars hielden tegen het communistisch regime vanwege censuur – een ongekende actie in die tijd – openen we in NOWY TEATR in Warschau ons nieuwe WHAT IF!? Pop-up Museum over het revolutionaire jaar 1968. Ter gelegenheid van de opening van het pop-up museum organiseren we het Grote Poolse Media Debat. En dat is hard nodig.

/3541.jpg
vrijdag 21 oktober 2016

Iron Curtain Project

I'm So Angry! (I made a sign) pop-up museum

Het I'm So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum is een reizende expositie over roemruchte revoltes en revoluties die de geschiedenis van Europa mede bepaalden. Via persoonlijke verhalen van deelnemers roepen we de vraag op: waar zijn Europeanen nu zo boos over en zijn ze bereid om te strijden voor hun idealen? Het museum reist onder andere naar Hongarije, Estland, Roemenië en Nederland.

/3300.png
vrijdag 1 januari 2016

Interactieve installatie

WE ARE DATA - MIRROR ROOM

Wat geven wij bewust en onbewust van onszelf bloot en willen wij dat deze persoonlijke gegevens bekend worden? Hoe diep in ons privédomein mag technologie komen?


De reizende installatie WE ARE DATA MIRROR ROOM laat jou ervaren hoe het voelt om 'data te worden’ en geeft je de keuze: welke gegevens hou je voor jezelf en welke wil je delen?

/2698.jpg
woensdag 1 oktober 2014

Online publicaties & offline evenementen

Iron Curtain Project

De geschiedenis verandert niet elke dag, maar op 9 november 1989 wel. De Berlijnse Muur viel en in heel Oost-Europa braken revoluties uit. Nu zou de hele wereld democratisch, liberaal, rijk en gelukkig worden. Althans, dat was wat ons verteld werd.

/3159.jpg
zaterdag 15 februari 2014

Boek & presentatie

Ministerraad op vrijdag - persoonlijke herinneringen aan het kabinet-Den Uyl

Het dagboek van oud-minister van wetenschapsbeleid Boy Trip gecombineerd met interviews met de nog levende oud-ministers van dit kabinet: Dries van Agt, Jos van Kemenade, Ruud Lubbers, Jan Pronk, Bram Stemerdink en Tjerk Westerterp en met de twee prominente staatssecretarissen Marcel van Dam en Laurens Jan Brinkhorst.

/3370.png
vrijdag 1 november 2013

Platform & website-systeem

KRITT voor journalisten

Zelf je website maken is lastig en veel werk. Een eigen website laten maken is voor de meeste journalisten te duur. En hoe makkelijk is het dan om zelf nieuwe artikelen te publiceren? En hoe werkt het dan met video? Kritt is de mooie en betaalbare oplossing!

Toon meer berichten