vrijdag 9 september 2022 /

Podcast, film en evenementenprogramma

De Ranchibaby's

Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op stoomschip Ranchi 37 baby’s geboren. Het is 1950: Nederland heeft net de Indonesische onafhankelijkheid erkend. KNIL-militairen en hun families moesten het land in allerijl per schip verlaten.

 

De 'Ranchibaby's' hebben in hun paspoorten geen geboorteland, maar een coördinaat - ze werden zonder thuisland geboren, het land van hun ouders bestond niet meer. Ze moesten dealen met de keuzes van hun ouders, en met het koloniale verleden waarover niet gepraat werd: niet thuis aan de keukentafel en niet door de Nederlandse samenleving.

 

Audiodocumentairemaker Joost Wilgenhof wist na een intensieve speurtocht alle 37 Ranchibaby's op te sporen. Nu de ‘Ranchibaby’s’ zeventig zijn, worstelen ze nog steeds met het koloniale verleden van hun ouders. In de podcast De Ranchi Baby's – een koloniale erfenis voor NTR en NPO1 vertelt Joost hun verhaal en volgt hij historicus Esther Captain, die in opdracht van de Nederlandse overheid de officiële geschiedenis probeert te (her)schrijven: is een beladen verleden ooit in het juiste perspectief te plaatsen?

 

Beluister alle zes afleveringen hier

 

Film - Op weg langs de coördinaten

In de korte film De reis van de Ranchi varen we van Jakarta naar de Javakade in Amsterdam langs alle coördinaten waar tijdens de overtocht in 1950 een baby werd geboren. Tijdens deze denkbeeldige reis reflecteren de Ranchibaby’s op hun bijzondere geboorteplek. De associatieve film schetst een beeld van de pijnlijke dekolonisatiegeschiedenis die vele Indische Nederlanders en Indonesiërs nog dagelijks bezighoudt en waarvoor nog steeds nauwelijks erkenning is.

Bekijk de korte film hier.

 

Evenementen - Kom meepraten

Het koloniale verleden is een gevoelig onderwerp, dat lang niet de aandacht en openheid krijgt die het verdient. Maar het begint met een goed gesprek. Tijdens diners door het hele land gaan verschillende generaties aan de hand van toegankelijke vragen met elkaar in dialoog over afkomst en identiteit.

Kijk hier welke evenementen al zijn aangekondigd.

 

Toolkit - Zelf aan de slag

Wil je zelf een diner organiseren om samen te praten over thema’s als het koloniale verleden, afkomst en identiteit? We hebben een gratis toolkit met audio- en videomateriaal, ideeën en tips.

Klik hier voor meer informatie, of neem contact met ons op

 

Een productie van Stichting Autres Directions in samenwerking met NTR en NPO Radio1

Regie: Joost Wilgenhof
Producent: Tijl Akkermans
Eindredactie: Emmie Kollau en Ottoline Rijks

Uitvoerend producent: Aldus' producties

Muziek: Marc Alberto

Ontwerp: Tijl Akkermans en Kars van den Heuvel

Mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van het NPO-fonds, V-fonds, Collectieve Erkenning Indisch en Moluks Nederland en Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.