maandag 25 april 2005 / / boek uitgave

Boek & foto-expositie

RIJK

Hoe een ideaal in een kwart eeuw werkelijkheid werd, Stichting de Arm

 

Wat heeft kringloop en hulpverlening met elkaar gemeen? Hoe combineer je handel en idealisme? Een boekproject over een kwart eeuw Stichting de Arm in de stad Utrecht. Grafisch ontwerper Bram Nijssen debuteert met 208 pagina’s RIJK.

 

Wat heeft kringloop en hulpverlening met elkaar gemeen? Hoe combineer je handel en idealisme? Een boekproject over een kwart eeuw Stichting de Arm in de stad Utrecht. Grafisch ontwerper Bram Nijssen debuteert met 208 pagina’s RIJK.

Het boek RIJK vertelt het verhaal van een kwart eeuw Stichting de Arm op basis van vele tientallen artikelen uit kranten en tijdschriften, kasboeken, ordners, persoonlijke brieven, kattebelletjes, studieverslagen, foto’s en folders die in het archief van de stichting werden gevonden. Het weerspiegelt de zorg voor mens en milieu waar de samensteller van RIJK zich in heeft herkend; het inspireerde de vormgever van RIJK tot het uit dragen van zijn engagement.

 

Dat engagement gaat verder dan het resultaat. RIJK is een boekproject, een proces waaraan 9 mensen een bijdrage leverden en waarbij vele anderen direct en indirect betrokken waren.

Met het ideaal van Stichting de Arm als uitgangspunt, heeft Bram Nijssen gezocht naar woorden, beelden en mensen die hem konden helpen bij het creëren van zijn vorm en zijn manier om recycling en zorg onder de aandacht te brengen.

 

Een van hen was Rob Hornstra, die als fotograaf geïnspireerd werd door Stichting de arm Arm en haar mensen en zodoende betrokken raakte bij RIJK. Zijn portretten en stillevens werden opgenomen en hebben het boek dan ook "verrijkt". Een aantal van zijn foto’s waren eerder al te zien in het Volkskrant Magazine van 19 maart 2005.

RIJK wordt gepresenteerd in de nieuwe ruimte van Expodium, Pitch genaamd. Met deze ruimte wil Expodium naast haar eigen projecten een podium bieden voor initiatieven van buitenaf.

 

De boekpresentatie zal inzicht gegeven in het traject van 11 maanden waarin het boek zijn definitieve vorm krijgt.

 

Colofon

RIJKHoe een ideaal in een kwart eeuw werkelijkheid werd, Stichting de Arm

ISBN 90-809681-1-0

208 blz. : oplage 500 : 17x24 cm : 2005

 

Bestel het boek door een bericht te sturen naar bestelling@autresdirections.nl

 

tekst, samenstelling en ontwerp
Bram Nijssen

fotografie
Rob Hornstra
voorwoord
Sjoerd Litjens
tekstredactie
Jesse van Mourik
boekpresentatie
Expodium–Pitch

met dank aan
Tijl Akkermans

mede mogelijk gemaakt door
Prins Bernhard Cultuurfonds
Flevodruk Harderwijk