Monday 13 June 2005 / / uitgave

Fotoboek

Through

Mijn weg door het recyclenetwerk' van Beijing, China

 

Tijdens zijn verblijf in Beijing ziet Tijl Akkermans talloze Chinzen rondsjouwen met afval. Samen met de Chinese ontwerper Xiao Yuan gaat hij op onderzoek uit en doorgrondt de economie van het recyclenetwerk.

 

Tijdens mijn verblijf in Beijing, wordt mijn aandacht getrokken door al die mensen die dag in dag uit rond sjouwen, fietsen en rijden met enorme hoeveelheden recyclebaar afval.


Ik besluit om uit te gaan zoeken waar dit afval naar toe wordt gebracht. Wat gebeurt er met dit afval? Wie zijn deze mensen en hoe leven ze? Ik wil weten wat er met al dat afval gebeurd, maar vooral ben ik geïnteresseerd naar de mensen die van deze afval economie leven.

 

Omdat mijn Chinees niet verder gaat dan: "Nin hao" (goedendag), "Xiexie" (bedankt) en "Zaijian" (tot ziens) en de meeste Chinezen niet veel verder komen dan: "nice to meet you", ga ik op zoek naar iemand die mij kan vergezellen als tolk.

 

Op de "China Academy of Fine Arts" ontmoet ik Xian Xiao Yuan, een Chinees meisje dat daar Graphic Design studeert. Omdat haar Engels redelijk goed te noemen is, vraag ik haar of ze samen met mij de gang van het recyclebare afval wil verkennen en me wil helpen bij het interviewen van de mensen die daar bij betrokken zijn.

 

Al snel is het ‘ons’ project en reizen wij ruim twee weken bijna dag en nacht door het ‘recyclenetwerk’. Lopend, op de fiets, met taxi’s en met de bus doorkruisen we Beijing, met als doel de economie van het recyclebare afval te doorgronden. De ontmoeting met Xian Xiao Yuan vormt tevens een samenwerking tussen grafisch ontwerpers met ieder een andere cultuur als achtergrond.

 

Deze samenwerking heeft als resultaat een tijdschrift dat middels foto’s, interviews en artikelen antwoord geeft op de volgende vragen: Hoe zit het recyclingnetwerk van Beijing in elkaar? Wie kom je tegen op je reis door deze economie? Wat vertellen deze mensen over hun werk, hun situatie en hun toekomst?

 

Het geheel schetst een beeld van de situatie, zoals die is in maart 2005, en zoals ik die heb aangetroffen en heb meegemaakt in het snel veranderende China.

 

Through — Mijn weg door het ‘recyclenetwerk' van Beijing, China
ISBN 90-809681-3-7

34 blz. : oplage 500 : 27,5x38,5 cm : 2005

Prijs € 7,50

 

Bestel het boek door een bericht te sturen naar bestelling@autresdirections.nl

 

Colofon:

idee, tekst, fotografie & ontwerp
Tijl Akkermans

tekst interviews, Chinees en Engels
Xian Xiao Yuan
tekstredactie
Tineke van Roozendaal
vertaling Engels
Larry Kendrick
drukwerk
Ewout Schikker : Terts, Amsterdam
lithografie
Michiel Hofmans

mede mogelijk gemaakt door
Ewout Schikker, Michiel Hofmans, Jeroen Sukel, Boekbinderij Distelkamp, Markus ctp, Bührmann Ubbens, Gerard Unger, letterontwerper: Swift

 

Onze speciale dank gaat uit naar Ewout Schikker. Zonder hem was het niet gelukt deze uitgave tot stand te brengen. Ook het kritisch oog en de steun van Bram Nijssen waren van onschatbare waarde.

Met dit project studeerde Tijl Akkermans in juni 2005 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.