zaterdag 2 september 2023 /

Groeiende expositie en workshops

Kookpunt!

Een groeiende expositie en creatief laboratorium, voor scholieren en bezoekers, waarin je ontdekt voor welke vrijheid jij in actie moet komen.

 

Vrijheid lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Wat voor de één vrijheid is, kan voor de ander een grote beperking vormen. Onderzoek waar onze vrijheid wordt beperkt en hoe we die weer terug kunnen krijgen.


Persoonlijke vrijheid is een van de belangrijke democratische waarden in onze samenleving, toch staat die voor veel mensen op het spel. Voel je je vrij om je mening te geven, vrij om te houden van wie je houdt? Ben je vrij om te zijn wie je bent - zonder dat je daarom veroordeeld wordt? De komende maanden bouwen we aan een creatief laboratorium waarin we onderzoeken waarin onze vrijheid het meest bedreigd wordt en bedenken we creatieve oplossingen voor gelijke kansen voor iedereen.


Dit doen we samen met studenten van de kunstacademie (ArtEZ), docenten en leerlingen van lagere en middelbare scholen en met bezoekers van Rozet.
Wees welkom en kom in actie!

 

De kokende kikker!
Wat heeft een kikker te maken met vrijheid? Om te ‘voelen’ hoe vrijheid haast ongemerkt kan worden afgenomen, gebruiken we de vergelijking van de kikker in de pan. Als je een de kikker langzaam opwarmt, blijft ‘ie lekker warm zitten totdat het te laat is, en hij levend gekookt wordt. Zo kan het ook gaan met vrijheid: we hebben niet door dat onze vrijheid wordt ingeperkt, totdat het te laat is. We moeten dus op tijd in actie komen!


In de Boiling Frog Game leggen we situaties voor waarin je vrijheid steeds verder beperkt wordt. De vraag is:wanneer spring jij uit de pan?
Als je eenmaal weet waar jouw kookpunt ligt, kun je deze energie omzetten in een creatie waarin je laat zien hoe jij denkt dat deze situatie kan worden verbeterd. De creatie kun je tentoonstellen in de expositie.
Speel de game alvast online. www.actforliberty.eu/game

 

Groeiende expositie en pop-up installatie
In de expositieruimte van Rozet staat vanaf 16 september de pop-up installatie 'Boiling Frog Game’' Hier speel je het spel om te ontdekken waar jouw vrijheid het meest wordt bedreigd. We nodigen je uit om jouw ideeën te uiten door een poster te maken waarin je laat zien hoe het beter kan. Je poster wordt onderdeel van de groeiende tentoonstelling van ideeën.


Studenten van de lerarenopleiding van ArtEZ maken speciaal voor deze tentoonstellingen grote panelen waarop zij hun ideeën tentoonstellen.
Ook volgen leerlingen van middelbare scholen de Boiling Frog Workshops en dragen bij aan de expositie.
In de tentoonstelling kun je ook de korte filmserie ‘Hoe overleef je een Dictatuur’ bekijken.

 

Comfort Zone! Workshops en gastlessen bij ArtEZ
Onder leiding van Janne de Rooij spelen studenten van de lerarenopleiding van ArtEZ de Boiling Frog Game. De studenten richten zich op het thema ‘gelijkheid’ als belangrijke waarde voor onze democratie en zullen in een korte vlog toelichten waar zij hun vrijheid beperkt zien en hoe deze te verbeteren.


Met de ideeën uit de workshops zullen zij actie-kunstwerken maken die opgenomen worden in de tentoonstelling in ArtEZ. Deze zijn te zien vanaf 22 september in de Roset in Arnhem.

 

Workshops voor scholen
De Boiling Frog Game en Poster workshop zijn heel geschikt om in te zetten voor Burgerschapsonderwijs. Janne de Rooij zal tijdens de Netwerkdag van Rozet (op 20 september) een aantal workshops verzorgen voor docenten zodat zij het materiaal kunnen inzetten in hun eigen lessen.

 

Studiedag Quadraam
Tijdens de studiedag voor medewerkers van De Gelderse onderwijsgroep Quadraam daagt Janne de Rooij hen aan de hand van de Boiling Frog Game uit om zelf creatieve manieren te verzinnen om leerlingen te confronteren met waar hun vrijheid beperkt wordt.

 

Kookpunt

Dit project is een initiatief van Stichting Autres Directions, Janne de Rooij en Rozet.
Onderdeel van het Europese project Comfort Zone! ontwikkeld en uitgevoerd door IoDeposito (IT), Autres Directions (NL), European Center for Research and Regional Development (LV), Institut fur Roma und Minderheiten (DE), Center For Intercultural Understanding (FR), Irsml FVG Trieste (IT), Drustvo Humanistov Goriske (SI).


Financieel ondersteund door de Europese Commissie.
"De inhoud van het programma, meningen en standpunten van zowel organisatie als deelnemers zijn of worden niet beïnvloed door de Europese Unie en haar beleid nog is zij hier verantwoordelijk voor".